Her fotoğrafçı dünyanın en fotojenik noktalarında fotoğraf çekmek ister. Işığın ve insan hikâyelerinin, tarihi kalıntıların ve kültürel zenginliklerin peşinde koşan fotoğraf gezginleri için her zaman gittikleri ya da keşfetmek istedikleri yerler vardır. Bunlar arasında klasikleşmiş olanlar fotoğraf çekmeye yeni başlayacak olanlar için yol gösterici olmaktadır.
Fotoğraf gezginleri için yurt içinde ve yurt dışında iyi lokasyonlar var. Bunlardan ve özelliklerinden bahedecek olursak:
İstanbul’da Fotoğraf Çekilecek Yerler
İstanbul Türkiye’nin en güzel şehri olarak kabul edildiği için adım başı fotoğraf çekmek için fotoğrafçılara malzeme sunmaktadır. Tarihi mekan fotoğrafçılığı, günlük yaşam ve portre fotoğrafçılığı, doğa fotoğrafçılığı burada öğrenilir. En önemli yerler ise:
- Sultanahmet
- Büyükada
- Süleymaniye
- Balat
- Kapalıçarşı
- Polonezköy
- Ağva
- Şile
- Galata
- İstiklal Caddesi
- Belgrad
- Kızkulesi
- Adalar’dır. Galata
- İstiklal Caddesi
- Belgrad
- Kızkulesi
- Garipçe
- Adalar’dır. Buralarda eski Osmanlı mimarisine ve yaşayışına tanık olup metropol hayatının getirdiği değişiklikleri ve karmaşayı fotoğraflayabilirsiniz. Dilerseniz sadece Boğaz’a bakan bir noktada makinenizi tripoda koyarak gemilerin, vapurların ve martıların fotoğraflarını çekebilirsiniz. İstanbul fotoğraf tutkunları için tam bir cennet.
Türkiye’nin En Fotojenik Köşeleri
Cennet vatan dediğimiz Türkiye’de her kent, her göl, her ağaç ayrı bir fotoğraf hikayesi oluşturmamızı sağlar. Ancak kitleleri etkileyecek ve ödüller kazandıracak fotoğraflar için ya da kendinizi teknik açıdan geliştirmek için gidebileceğiniz belli başlı yerler var elbette.
İlk olarak doğal güzellikleri görmek isteyenler için Kapadokya, Amasra, Yedigöller, İğneada, Sapanca – Maşukiye, Ayder, Abant gibi mevkilere gidebilirler. Burada peri bacaları, Osmanlı evleri, çılgın akan dereler, yaylalar ve ormanlar fotoğrafçıları bekliyor olacak.
Tarihi mekanlar ilginizi çekiyorsa; Bursa, Kars, Trakya, Erzurum, Gaziantep, Nemrut, Çorum – Hattuşaş, Doğu Anadolu ve GAP fotoğraf turlarınızın içinde olmalı. Bursa’nın camilerini, Kars’ın kalesini, Erzurum’un dağlarını, Antep’in yemeklerini, Nemrut’un heykellerini, Çorum’un medeniyet eserlerini, Doğu Anadolu’nun kuraklığını, GAP’ın hikayesini muhteşem fotoğraflarla anlatabilirsiniz.
Türkiye’de fotoğraf çekilecek yerleri istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Adalar, vadiler, ormanlar, dereler, kaleler, camiler, kiliseler, saraylar ve hanlar ülkesi olan Türkiye fotoğrafçılar için bulunmaz nimet.
Yurtdışı Fotoğraf Mekânları
Fotoğrafçılar yurtdışı fotoğraf gezileri ile makinelerini dünya miraslarına çeviriyorlar. Koruma altında olan milli parklar, tarihi meydanlar, gökdelenler, şelaleler, vahşi yaşam ve kent hayatı fotoğraflara yansıyor.
Sıra dışı coğrafyaları, kabile hayatları ve kültürleri ile Etiyopya, Tanzanya, Nepal ve Kenya’da fotoğrafçılar muhteşem görüntüler yakalıyorlar. Vahşi hayvanların, kabilelere özgü yaşamların, geleneklerin ve “O An”ların fotoğraflarını çekiyorlar.
Paris, Moskova, Kiev, Prag, Roma gibi ünlü kentler ve ülkeler de fotoğrafçıların uğrak yerlerinden oluyor. Farklı bir dini, kültürü, yaşayışı, eğlenceleri, hüzünleri, yapıları, canlıları, doğayı görmek isteyen fotoğrafçılar genel olarak:
- Romanya
- Meksika
- Hindistan
- İran
- Prag
- Fas
- Venedik
- Mısır
- Yunanistan
- Ürdün
- Malezya
- Alaska
- Norveç
- Barselona
- Küba
- Roma
- Almanya
- İskoçya gibi yerleri haritalarında işaretliyorlar.
Ayrıca yurtdışında düzenlenen Oktoberfest, Holi Festivali, Domates Festivali, Maske Festivali, Rio Karnavalı, Ölüler Günü gibi etkinliklere de katılan fotoğrafçılar rengarenk kareler yakalayabiliyorlar.
Sizler de dilerseniz bahsettiğimiz şehirlere ve ülkelere giderek fotoğraf deneyiminizi artırabilirsiniz. Biliyorsunuz ki bir fotoğrafçı ne kadar çok fotoğraf çekerse o kadar hızlı gelişir. Çantanızı hazırlayın ve siz de yola koyulun…
Yorumlar